Wat is een expansievat?

Het grote rode vat dat naast de CV ketel hangt, wordt het expansievat genoemd. De functie van het expansievat betreft het op druk houden van de ketel. Wanneer lucht in de ketel warmer of kouder wordt, zet deze uit en kunnen drukverschillen ontstaan. Het expansievat bestaat uit twee delen, die worden gescheiden door een membraan. Aan de bovenkant bevindt zich stikstofgas, dat wordt samengeperst wanneer het water in de ketel uitzet. Hierdoor worden drukverschillen door het gas opgevangen en merkt u daar bij het douchen bijvoorbeeld niets van. Als het membraan niet meer goed werkt door een lek, dan kan de druk in de ketel toenemen, wat ten koste gaat van het rendement en de levensduur van de ketel.

Hoe lang gaat een expansievat mee?

De levensduur van een expansievat bedraagt 7 jaar, ongeveer de helft van een CV ketel. Laat uw installateur bij de (twee-)jaarlijkse onderhoudsbeurt ook het expansievat controleren en eventueel vervangen. Een expansievat vervangen is over het algemeen niet duur, met name wanneer de installateur al bij u thuis bezig is.

Hoe weet ik of mijn expansievat kapot is?

Wanneer het hele vat vol zit met water kunt u concluderen dat deze defect is. Aan de bovenkant zit gas met een laag soortelijk gewicht, waardoor tikken op het metaal een hol geluid geeft. Aan de onderkant zit water met een relatief hoog soortelijk gewicht. Dit levert bij tikken op het expansievat een meer dof geluid op. Als de onderkant en de bovenkant hetzelfde klinken, dan is het vat lek en moet het vervangen worden.

Wat voor expansievat heb ik nodig?

Wat voor expansievat u nodig heeft is afhankelijk van de inhoud van het volledige systeem en de locatie van de CV ketel. Een grotere ketel heeft een groter vat (25 liter) nodig dan een kleinere ketel, 18 liter. De locatie van de ketel bepaalt de voordruk die benodigd is voor uw systeem. Een ketel op zolder heeft een lagere voordruk nodig aangezien de zwaartekracht het water niet op het vat “duwt”. Een ketel op de begane grond heeft meer druk te weerstaan, waardoor meet voordruk in het expansievat benodigd is.

augustus 27, 2018
« Terug naar pagina overzicht