Wat voor CV ketel heb ik nodig?

We krijgen vaak de vraag wat voor vermogen en capaciteit bij een nieuwe CV ketel benodigd is. Het antwoord ligt niet zo simpel en is afhankelijk van een behoorlijk aantal factoren, met name de grootte van de te verwarmen woning. Als de CV ketel niet genoeg power heeft, dan verwarmt deze de woning op koude dagen niet of nauwelijks. Om het vermogen en capaciteit van een ketel uit te drukken, worden twee maten gebuikt; Vermogen in kilowatt en de capaciteit in CW, comfort warmwater.

Hoeveel vermogen is nodig?

Het vermogen van de ketel wordt met name bepaald door de inhoud van de woning of ruimte die het dient te verwarmen. Is het vermogen te laag, dan zal de verwarming niet naar behoren werken en blijft de woning koud. Is het vermogen te hoog, dan is het rendement van de ketel niet goed genoeg en wordt energie verspild. Voor de inhoud met bijbehorende vermogens kan de volgende tabel aangehouden worden:

Inhoud woning in m³ Vermogen in kW
250 tot 425m³ 18 kW
425 tot 625m³ 24 kW
625 tot 900m³ 30 kW
900 tot 1.075m³ 45 kW

Daarnaast bepaalt ook de isolatiewaarde de benodigde capaciteit; betere isolatie heeft een lager vermogen nodig.

Welke CW waarde heb ik nodig?

De CW waarde is een maat om aan te geven hoeveel warm water een ketel in een bepaalde tijd kan leveren. Hiermee is het met name afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en grootte van het huishouden. Als u ’s ochtends twee douches tegelijk aan wil hebben, dan heeft u een hoge CW klasse nodig. Neemt u genoegen met het gebruik van warm water op slechts een plaats tegelijk, dan volstaat een ketel met een lagere CW waarde. Elke ketel wordt na ontwikkeling gekeurd door Gaskeur, waarna zij de waarde toekennen. Hieronder vindt u de CW waardes met bijbehorende beschrijvingen. Neem hierbij in acht dat een gemiddelde douche ongeveer 9 liter water per minuut verbruikt.

CW-waarde Beschrijving Meer kranen tegelijk?
CW3 Levert minimaal 10 liter per minuut aan warm water van 40 graden Nee
CW4 Levert minimaal 12,5 liter per minuut aan warm water van 40 graden Beperkt
CW5 Levert minimaal 16 liter per minuut aan warm water van 40 graden Beperkt
CW6 Levert minimaal 22 liter per minuut aan warm water van 40 graden Ja

Wilt u meer weten over CV ketels of een afspraak maken voor een vrijblijvende offerte, neem dan contact met ons op.

augustus 21, 2018
« Terug naar pagina overzicht